GNU/Linux Kurulum Diskinin Hazırlanması
Last updated
Last updated
Öncelikle GNU/Linux kurulumunu nasıl yapacağımızı bilmemiz gerekir. Bunun için doğru yazıyı okuyorsunuz.
Buradaki başka işletim sistemimiz örnek olarak Windows 10 olsun. Öncelikle Windows 10 işletim sistemimize zarar vermemek için MBR veya GPT olarak mı yazılmış olduğunu bilmemiz gerekiyor. Ayrıca UEFI mi yoksa Legacy kurulu mu olacağını belirlememiz gerekiyor. Windows üzerinden bunu öğrenmek için aşağıdaki işlemleri uygulamamız gerekiyor. Kurulum Diskimizi bu bilgilere göre yapılandıracağız. Kurulum diskini rastgele yapılandırırsak, kurulumu yaptıktan sonra Windows 10 açılmayabilir.
Sistemin UEFI mi Legacy mi olduğunu öğrenelim.
Masaüstündeyken CTRL + R tuşlarına basalım. Açılan Çalıştır penceresine msinfo32
yazıp onaylayalım. Açılan pencerede Sistem Bilgisi bölümüne girelim. Sağ tarafta BIOS Modu bölümünde yazan sonucta bunu öğrenebiliriz. Eğer Eski
yazıyor ise Legacy anlamına gelir. UEFI
yazıyorsa zaten UEFI demektir.
Bu adımda Windows 10'un kurulu olduğu diskin MBR mi yoksa GPT mi olduğunu öğrenelim. Bunun için Disk Yönetimi programını açalım.
Yukarıdaki resimde C:
bölümlendirmesi Disk 1
üzerinde yer alıyor. Bizim bu diskin bölümleme stilini öğrenmemiz gerekiyor. Sizin sisteminizde C:
bölümlendirmesi hangi diskin içindeyse o diskin bölümleme stilini öğrenmeniz gerekecek. Bunun için Diskinizin üzerine sağ tıklayın. Resimde bu diskimiz Disk 1
olduğu için kırmızı dairedeki 1 yazan yere sağ tıklıyoruz ve Özellikler seçeneğine tıklıyoruz.
Açılan ufak pencerede Birimler sekmesine geçelim. Hemen aşağıda Bölümleme stili: yazısının karşısında cevabımız yazıyor olacak. Buna göre MBR mi GPT mi öğrenebiliriz.
Eğer bu seçeneği tercih ediyorsanız, işimiz bir hayli kolay olacak. Bu seçenekte önerilen ayarlar UEFI ve GPT tipinde olacak.
Öncelik bu işlemi yapmadan önce hangi distroyu kuracağınızı belirlemeniz gerekir. Seçiminizi yaptığınızı varsayarak işleme devam ediyoruz. Kurulum diski olarak USB Stick (Flash Bellek veya USB Bellek de denir.) kullanacağız. Şuanda 4GB ve üzeri alanı olan bir USB Stick tercih edilebilir.
ISO dosyamızı indirdikten sonra bize iso'yu USB Stick'e yazdırmak için bir program gerekiyor. Sizlere popüler olan Rufus programını tavsiye ederim. Dökümanın geri kalan kısmında bu programı kullanacağız.
Yapacağımız işlemler çok basit.
Device bölümünden USB Stick'imizi seçelim.
Boot Selection bölümünden indirdiğimiz iso dosyasını seçelim.
Partition scheme bölümünden Diskinizin mevcut Bölümleme stilini seçin. [MBR/GPT]
Target Sistem bölümünden mevcut BIOS modunuzu seçin MBR seçtiyseniz BIOS or UEFI'yi GPT seçtiyseniz UEFI (non CSM) seçebilirsiniz.
Daha sonra aşağıdaki ayarları değiştirmeden START butonuna basıp yazdırma işlemini başlatabilirsiniz.
İşlem tamamlandıktan sonra GNU/Linux işletim sitemini kurma bölümü sisizn seçtiğiniz sisteme göre değişiklik gösterecektir.
Bunun için topluluklardan veya YouTube videolarından faydalanabilirsiniz.
Eğer bir doküman veya video yardımı ile kurulumu yapmaya çalışıyorsanız, önce dökümanı veya videoyu baştan sona incelemenizde yarar vardır. İşlemlerinizi daha sonra yapmanız güvenli bir yol olacaktır.